Това стана в резултат на изборите във Франция и падането на холандското правителство...

Световните финансови пазари се сринаха през изминалата нощ. Това стана след обявяването на резултатите от първия тур на президентските избори във Франция и падането на холандското правителство. Оповестяването на данните за производството също предизвика недоверието на инвеститорите. 

Уолстрийт затвори с 0,8% надолу. Германските борси се сринаха с 3,4%, френските - с 2,8%, а британските - с почти 2%. До тук се стигна след като френският президент Никола Саркози получи по-малка подкрепа от опонента си социалиста Франсоа Оланд.

Докато действащият държавен глава на Франция настоява, че са необходими мерки за съкращения в глобален мащаб, то Оланд твърди, че само стимулиране на растежа е достатъчен за излизане от кризата. Това предизвика страховете на инвеститорите, че съвсем скоро Франция ще се бори да контролира дълговете си, ако социалистът спечели президентските избори. 

В същото време данни от проучване, сочат, че производителността в Германия през април е достигнала най-ниското си ниво от 4 години насам. Испанската национална банка съобщи, че икономиката на страната се е свила с 0,4% за първите три месеца на годината. С това страната вероятно се връща към рецесията, коментират анализатори.

У нас експертите от Института за пазарна икономика ще направят своята прогноза за това задава ли се нова рецесия в България.

Те ще представят своя поглед върху икономическата ситуация в страната. Икономистите са анализирали основно заетостта и пазара на труда. Очаква се да стане ясно какви според тях са рисковете през 2012-та година безработицата у нас да достигне рекордни нива.