България е на 8-мо място в Европа по радиация...

Днес се навършват 26 години от ядрената катастрофа в Чернобил. Възпоменателните церемонии за жертвите от аварията вече започнаха на много места в Украйна.

Жителите на град Славутич, който се намира на 50 км от Чернобил, се събраха, за а почетат паметта на жертвите от катастрофата. Градът е изграден след аварията, за да приюти жители на съседните на Чернобил населени места.

По оценки на Международна агенция за атомна енергия сумарната сила на експлозията надвишава над 100 пъти мощността на ядреното оръжие, използвано през Втората световна война.

Според официални данни веднага след катастрофата загиват 31 души, а 600 000 души, участвали в потушаването на пожара и разчистването, получават високи дози радиация.

Последният реактор на Чернобилската АЕЦ беше изключен на през декември 2000 г. Днес в деня на годишнината от катастрофата, украинският президент Виктор Янукович ще даде началото на изграждането на нов саркофаг на взривилия се реактор.


Какви са последиците за България? Има ли днес опасения от повече онкологични заболявания?

В България сме били изложени на много по-ниска радиация, от хората в Беларус, Украйна и Русия. Нареждаме на 8-мо място в Европа, ако гледаме замърсените територии по данни на Световната здравна организация.

Според експерти от Центъра по радиационна биология и радиационна защита у нас облакът донася по-малко частици. Най-засегнати през 1986 година са били планинските райони в Южна България.

„Ние сме направили проучване в тези райони и сме го сравнили със заболеваемостта в чисти райони. Въпреки по-високите дози, заболеваемостта не е по-висока в сравнение с други райони", обясни радиобиологът д-р Нина Чобанова.

Чернобилската трагедия от медицинска гледна точка е най-силна в района около Припят и Чернобил. Според доцент Чобанова веднага след аварията случаите на рак на щитовидната жлеза скачат 100 пъти  в района около реактора. Причината е липсата на незабавна йодна профилактика. У нас е направено научно изследване с данни от 22 години.

„Ние сме проследили заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза от 1981 до 2003 година. Заболеваемостта остава постоянна. Няма тенденция за увеличаване след 1986 г.", заяви д-р Чобанова.

Тя, че тези данни се потвърждават и от международни учени. Отхвърля като спекулации твърденията, че България укрива данни за мащабите на замърсяването.

Репортер: Димитър Лъжов