Двамата мъже се гмуркали за миди, когато открили статуята на дълбочина около 2 метра...

Баща и син водолази откриха бронзова статуя в акваторията на Созополския залив снощи. Двамата мъже се гмуркали за миди, когато открили статуята на дълбочина около 2 метра и само на 20 метра от брега. Те са сигнализирали за откритието си в полицията. Около 2 часа тази нощ пластиката е пренесена в Археологическия музей в Созопол.

 

Намерената статуя представлява бронзова пластика на възрастна жена в седнало положение, с височина около 1,4 метра и с тегло около 80 килограма.

 

„Статуята е съвременна. Най-вероятно в края на 70-те и началото на 80-те години на нашия век, но това е първокласно произведение на статуарната пластика, вижда се така от първи поглед", обясни Димитър Недев, директор на Археологическия музей в Созопол.

 

Според археолозите вероятно става дума за опит за незаконна търговия с произведения на изкуството.

 

„Най-вероятно на странно „меценатство". Някои от собствениците или са му продали, или е поръчал статуята и когато е възникнало съмнение, я е потопил във вода, за да премине бурята", допълни Недев.

 

Пластиката е повредена, но въпреки това, директорът на музея в Созопол обяснява, че цената й не е никак малка заради фината изработка. В момента се извършват полицейски действия по установяване произхода на пластиката.

 

„След първите мероприятия - писане на протоколи и така нататък, най-вероятно статуята ще бъде предадена за съхранение и вероятно за експолиране в Градската художествена галерия в Созопол", обясни директорът. 

 

Репортер: Цеца Алексова