Бившият секретар на ООН ще се срещне с президента Башар Асад във вторник...

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан пристигна в Дамаск за среща с президента Башар Асад. Анан призова за мир и двете страни в конфликта, отнел живота на над 100 души през последните три дни.

 

Бившият генерален секретар на ООН се обърна към "всеки носещ оръжие" да се придържа към 6-те точки на Плана за мир, целящ да сложи край на продължаващите 15 месеца кръвопролития.

 

Разговорите между Кофи Анан и Башар Асад са насрочени за вторник.

 

Междувременно, Съветът за сигурност на ООН единодушно осъди правителството на Сирия за атаките с тежко оръжие срещу село Хула. По последна информация, там са загинали 108 души, сред които и много деца, обяви председателят на Съвета.

Убийството на 108 цивилни граждани са били потвърдени от наблюдателите на ООН, се казва в декларацията на Съвета за сигурност. Много други са ранени, след като в село Хула край размирния град Хомс правителствена артилерия и танкове са обстрелвали жилищен квартал", се допълва още в документа.

Декларацията на Съвета, приета след 3-часово извънредно заседание, няма обвързващ характер. В нея се посочва още, че подобно жестоко използване на сила срещу цивилно население е нарушение на международното право и на задълженията на сирийското правителство.

„Не може цялата вина за трагедията да се хвърля на сирийските власти, защото правителствените войски не се влизали в Хула", заяви представителят на Русия в ООН.

Пред журналисти той подчерта, че причина за смъртта на хората било, от една страна, използването на тежка артилерия и танкове, а от друга - огнестрелни рани в главата от близко разстояние и признаци на явно физическо насилие.

Руският дипломат не изключи възможността събитията в Хула да са "резултат от провокация", защото случилото се е не е в интерес на сирийското правителство.