Ще може да се пуши само на летищата, но в специално обособени места...

 

От петък влиза в сила  пълната забрана за пушене на закрито. 

 

Освен в ресторанти и заведения, тютюнев дим няма да се допуска в обществени сгради - както  държавни, така и общински. Глобата за нарушителите ще бъде от 300 до 500 лева. При повторно прегрешение санкцията скача до 1000 лева. 

 

Глобите за търговците и ресторантьорите, както и за ръководителите на различните ведомства или фирми, могат да достигнат 5 000 лева при първо нарушение. Ако бъдат хванати повторно, те ще трябва да платят 10 000 лева.

 

Единственото изключение се оказват летищата. Там ще се пуши, но само на обособените за целта места.

 

Любителите на тютюна вече няма да имат право да пушат и на стадиони и други открити спортни обекти, летни кина, амфитеатри.

 

Няма да се допуска цигарен дим и в близост до училища, детски градини и общежития.

 

 

В първия ден от влизането в сила на пълната забрана за пушене, пред парламента беше създадена „Група на пушачите". Членовете й използваха тротоара зад сградата на Народното събрание, за да пушат колективно. Те запалиха цигари по време на почивката, преди парламентарния контрол.

 

Депутатът от „Атака" Венцислав Лаков дори обозначи мястото около кошчето за боклук като територия на новата парламентарна група. В пушенето отвън компания си правиха заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов, депутати от ГЕРБ, Атака и „Синята коалиция".

 

Как реагираха пушачите в нощните заведения в София вижте във видеото.