Египетеският съд произнесе доживотната присъда на бившия президент, но той отказа да влезе в затвора..

 

Бившият египетски президент Хосни Мубарак е получил сърдечен пристъп при пристигането му в затвора Тора край Кайро. Той категорично отказваше да бъде преместен в зандана, но в крайна сметка беше транспортиран с хеликоптер след произнасяне на доживотната му присъда.

 

Това съобщи египетската телевизия като се позовава на медицински източници. Лекарите се опитвали да стабилизират състоянието на бившия държавен глава. След като съдът произнесе присъдата, генералният прокурор на Египет нареди Мубарак да бъде прехвърлен от военната болница, където беше досега, в затвора Тора за изпълнение на присъдата.

 

Според информация от източници на силите за сигурност при пристигането Мубарак получил емоционален срив. Разплакал се, отказал да бъде настанен и възкликнал: "Велики боже, това ли заслужих!" След това състоянието му се влошило и той почувствал болки в сърцето.

 

Здравословното състояние на експрезидента е обект на множество спекулации. Адвокатите му твърдят, че той има сърдечни проблеми и е болен от рак, но това бе опровергано от министерството на здравеопазването.

 

84-годишният Хосни Мубарак, който миналата година бе свален от власт по време на бунта срещу неговия режим, получи присъда доживотен затвор на процес, продължил десет месеца.

 

С черни очила на очите той равнодушно изслуша изчитането на присъдата, легнал на носилка както на останалите съдени заседания. Един от неговите адвокати побърза да заяви, че присъдата ще бъде обжалвана.

 

Мубарак, който досега бе в предварителния арест във военна болница край Кайро, бе прехвърлен в болничното крило на затвора Тора.

 

Председателят на съда Ахмед Рифаат произнесе доживотна присъда за убийствата на демонстранти и срещу бившия министър на вътрешните работи Хабиб ал Адли. Синовете на Мубарак Аля и Гамал, съдени за корупция, и още шестима бивши високопоставени служители от силите за сигурност бяха оправдани по обвиненията в репресии срещу опозицията.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.