На места дълбочината на водата достига дълбочина метър и половина...


Няколкостотин хиляди души бяха евакуирани в столицата на Филипините заради наводнение.

Продължаващите вече дни наред валежи са усложнили ситуацията, като на места водата достига дълбочина метър и половина. Нанесени са огромни материални щети. Заради наводнението беше нарушен въздушния трафик. Затворени бяха пазарите, а учениците от местните училища бяха разпуснати в принудителна ваканция. Не работят и правителствените и общинските институции.

Нивото на водата в източната част на столицата Манила се покачва бързо, а река Марикина е подминала критичното си ниво от 18 метра, обявиха местните власти. Повече от 8 хиляди домакинства са били евакуирани само в този район. Училищата и спортни зали са превърнати във временни убежища за засегнатите хора.

Доброволци са открили центрове за евакуация, където са се подслонили други 5 хиляди души. Има опасения, че може да се повтори ситуацията от 2009-та година, когато при тайфун, предизвикал наводнение, загинаха повече от 450 души.

Само през последните дни заради лошото време в страната са загинали 50 души.

Синоптиците очакват, че в близките дни проливни валежи ще има в северната и централната част на Филипините. Те предупредиха за опасност от наводнения и свлачища.