За тези мъже казват, че живеят с несбъдната си детска мечта да станат пилоти

Стотици любители на авиомоделизма от цял свят влязоха в невиждана въздушна битка над река Марица в Пазарджик. До края на седмицата градът е домакин на световното първенство по авиомоделизъм, което се провежда за първи път в България. В него участват над 400 пилоти от 39 държави. 

 

За тези мъже казват, че живеят с несбъдната си детска мечта да станат пилоти. Ако в миналото любовта им към самолетите е била само детска игра, то сега за тях авиомоделизмът е скъпо хоби.

 

Като всяко малко момче още на 10-годишна възраст Димитър Вълканов започнал да се увлича по самолетите. И въпреки че вече е на 41 г., страстта към високите скорости в небето все още пулсира в сърцето му. Сам е конструирал самолета си. Моделът лети със 160 километра в час.

 

Димитър живее и работи в Северна Америка. Машинен инженер е и признава, че трудно отделя време за хобито си, но не пропуска състезания от подобен ранг. За световното по авиомоделизъм от Канада е пристигнал иКонстантин Биджайкин.

 

Над 400 пилоти и механици от 39 държави участват в оспорваната надпревара. Те се състезават в четири кръга. В единия от тях самолетите трябва да направят над 100 обиколки  в небето и да развият скорост от над 300 километра в час. Състезанието наподобява Формула 1,  но с разликата, че е в небето. Най-интересен е въздушният бой.

 

Голямата мечта на повечето авиомайстори е да достигнат  най-високата скорост. Засега фаворити са англичаните, които държат рекорда с 308 километра в час.

 

Репортер: Благой Бекриев