Това призова израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща с българския президент

Разследването на атентата в Бургас трябва да приключи в кратки срокове. Това призова израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща с президента Росен Плевнелиев в Йерусалим.

По разследването на атентата от българска страна продължава събирането на доказателства, обясни президентът Росен Плевнлиев.

„Това е мой тотален приоритет. Имаме много сериозно развитие по разрешаването на казуса. Събираме доказателства и сме сигурни, че ще покажем на света с доказателства кои са причинителите на тази бомбена атака. Разбира се, компетентните органи имат още работа да свършат, но сме на прав път и съм сигурен, че ще има резултати”, допълни българският президент.  

Израелският премиер откри връзка между терористичните актове в Бургас и в Газа:

„Тези терористични атаки, които ужасяват всички ни, всъщност идват от южната ни граница, от Газа, но зад тях стои Иран и цялата терористична мрежа, която подкрепя тези атаки. Иран подкрепа „Хизбула” и стои зад терористичния атентат в България. Иран подкрепя терористични атаки и срещу нас от Газа. Ние ще се борим и ще ги ударим много, много силно.”

Плевнелиев и Нетаняху обсъдиха още и ядрената програма на Иран. Двамата се обединиха около позицията, че освен икономическите мерки, са необходими и дипломатически усилия, така че Иран да не се превърне в глобална заплаха.

Репортер: Деница Суруджийска