Там постоянно се губят едни пари, заяви председателят на БЛС

 „НЗОК се превърна в сива касичка, от която постоянно се губят едни пари”. Това заяви в „Здравей, България” председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

„През 2001 година изчезват 9 милиона и никой не знае къде са тези пари. Тази година пък 50 милиона и никой не знае къде са и за какво ще отидат”, продължи д-р Райчинов.

Председателят на НЗОК Пламен Цеков отхвърли обвиненията.

„Има перфектна отчетност и се знае къде ще отидат парите. Тези, които тази година останаха от трансфера към Министерството на здравеопазването, са в сметки на НЗОК и ние не можем да ги пипнем, защото не са в разходната част”, заяви Пламен Цеков.

Цветан Райчинов смята още, че при така направените разчети за 2013 годинаняма как да се подобри здравеопазването.

Той допълни, че бюджетът на НЗОК е намален, тъй като дейностите, които се прехвърлят от министерство към каса, заобикаляйки закона и решението на Конституционния съд, са много по-големи от предвидените.

„Въпрос на поглед е как се изчислява бюджетът, на каква база се оформя приходната част. Аз смятам, че тя е направена коректна за следващата година, Министерство на финансите е подходило прагматично към нашия бюджет. Смятам, че в крайна сметка парламентът е този, който трябва да се произнесе за окончателния бюджет на НЗОК”, заяви Пламен Цеков.