Оръжейниците заплашиха, че ако до два дни не получат заплатите си, ще протестират в София

Социалното напрежение във ВМЗ-Сопот ескалира. Стачуващите работници излязоха на подбалканския път София-Бургас и блокираха за час движението.


Оръжейниците се заканиха, че ако до понеделник не получат заплатите си, ще пренесат протеста в София и ще блокират Министерството на икономиката и Министерския съвет, докато не бъдат изплатени дължимите пари.


Оставени  без пари, над 3000 работници напуснаха държавния завод и с шествие се отправиха към центъра на Сопот. Блокираха движението напълно. По пътя им ги подкрепиха пенсионери, ученици и майки с деца.


Даниела, чийто живот е преминал в завода, със сълзи на очи заяви, че ще изпрати и последното, което има на премиера и финансовия министър.


„Ето филията хляб с лук. Това е. На Дянков и на Борисов, на тях. Абосюлютно това ядат всички хора във ВМЗ и региона. И си искаме парите. И ако не се дадат някакви пари и това няма да имаме”, обясни Даниела Генкова.


Кметът на Сопот успокои работниците, че има уверение от EVN и ВиК-Пловдив за коледните празници да не спират тока и водата на семейства, работещи във ВМЗ.


Кметът на Сопот Веселин Личев заяви, че има хора, на които вече е перкъснат токът и водата. „Ние като общинско ръководство сме решили, ако не е много голяма сумата, да платим включването”, допълни още Личев.


Българският червен кръст изпраща няколко тира с хранителни продукти за гладуващите работници.


Синдикатите алармираха, че ако държавата и кандидат-купувачът на завода се опитат да променят социалните условия, заложени в стратегията за приватизация, ще оспорят в съда продажбата на предприятието.


„И за да ни чуят тези в София, трябва да отидем там под прозорците им. Отиваме пред Министереството на икономиката, ако трябва и пред Министерски съвет”, закани се вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.


След като приключи митингът, оръжейниците се прибраха в завода, но не отидоха на работните си места, а продължиха да протестират пред административната сграда.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Благой Бекриев