От тази сутрин хората там се върнаха към нормалния ритъм на живот

Както съобщихме още снощи, след четири дневна блокада и два дни взривове, експертите успяха да освободят село Ягодина от свлачището и опасната скала, които бяха затворили единствения път до там. От тази сутрин хората там се върнаха към нормалния ритъм на живот.

 

Кои са обаче експертите, които помогнаха това да се случи, рискувайки собствения си живот в изключително сложната операция?

 

Четири дни десетки очи, камери и фотоапарати бяха насочени към тези два силуета, които се спускаха от над 100 метра височина. И то от скала, за която предварително се знаеше, че всеки един момент може да пропадне. 6 часа при минусови температури и леден вятър те претърсваха скалата сантиметър по сантиметър за цепнатини, в които да заложат експлозиви.

 

„Малко ни е студено, но иначе се чувстваме добре. Кое е най-трудното? Висенето, понеже тия седалки спират кръвообращението.Това малко тормози самото спускане, но то кат си се хванал на хорото ще го играеш“, казва Бисер Соколов, алпинист от Пожарна безопасност, Смолян.

 

„Взривяването, целия процес, изморително е, тъй като висим на въжета и едновременно с това трябва да зареждаме, да мислим, да се пазим“, споделя Вехби Паликаров, минен инженер от фирмата, извършила взривяването.

 

И двамата са семейни, с деца. Обясняват, че това е най-трудната задача в професионалният им живот.

 

Категорични са обаче, че нямало да могат да се справят без останалите 5-ма алпинисти в екипа, на които доверявали живота си.

 

Смятат, че извършеното от тях не е геройство, а просто добре свършена работа.

 

Репортер: Анелия Веселинова

 

Още подробности вижте във видеото.