Това каза в предаването "Здравей, България" Стела Богомилова

Българското училище няма подкрепа, то не е уважавана институция. Българското училище е феминизирано, там работят само учителки”. Това каза в предаването „Здравей, България” Янка Такева, председател на синдиката на българските учители, по повод инцидента с учителката, която влезе пияна в час.

 

По думите й българският учител е изключително натоварен, работи под стрес, в една много агресивна среда в класните стаи. Такева каза още, че учителите са подложени на непрекъснат стрес от страна на родителите, които не подкрепят децата си и учителите. 51% от децата в класните стаи са без пълни семейства, а 12% от децата живеят при бабите и дядовците си. И тъй като няма кой да разговаря с тях и да им даде топлина, всичко това отива върху учителя. „Той трябва да е и майка и баща”, каза Такева.

 

На въпрос как все още има млади хора, които искат да станат учители, Такева отговори, че няма друга възможност на пазара на труда и са принудени да отидат в системата на образованието, но веднага след като си намерят друга, напускат.

 

Стела Богомилова, която е психолингвист и експерт по образованието пък каза, че тези, които записват педагогика, го правят със срам, тъй като не са се класирали за журналистика, психология, пиар.

 

„Когато от всички страни се декларира и се демонстрира, че се правят усилия за реформа, че родителите правят всичко възможно децата им да са в училище, когато учителят е благотворител, кажета ми тогава къде е грешката”, попита Богомилова. Според нея се правят неща, които не са подходящи и участниците в този процес – учител, родител и деца, не се познават.

 

Тя подсили думите на Янка Такева, като каза, че детето няма никакво доверие на учителите, няма доверие в системата, а учителите се опитват да подобрят методиката.

 

Целия разговор с Янка Такева и Стела Богомилова гледайте във видеото.