Според Би Би Си допитването е разделило обществото на два лагера

 

Темата за референдума за ядрената енергетика у нас е водеща новина за редица чуждестранни агенции, в това число и за световни лидери, като Би Би Си и Франс Прес. Както може да се очаква, руските издания също са особено активни по въпроса.
 
Агенция „Риа Новости” изтъква, че в България се провежда национално допитване дали да бъде построена нова атомна електроцентрала. Руската медия съобщава, че формулировката на въпроса е различна от тази, с която опозицията - в лицето на БСП, е събрала 500 хиляди подписа от български граждани, а именно за строеж на АЕЦ „Белене”.
 
От „Риа Новости” коментират още, че необходимият минимум от 60% активност на гласоподавателите трудно ще бъде достигнат.
 
Франс Прес посочва, че гласуването на референдума може да бъде разглеждано и като политически конкурс за популярност преди парламентарните избори през юли. Агенцията изтъква, че въпреки че това не се споменава изрично, залогът на референдума е възкресяването на многократно спирания и възобновяван проект, чието начало е поставено през 1987 г. в Белене.
 
Би Би Си също определя референдума като опит на намиращите се в опозиция социалисти за промяна на позицията на правителството за спиране на строежа на атомна централа в Белене. Според британската обществена медия първият референдум в България след падането на комунизма е разделил обществено мнение на два лагера.