Икономист и журналист в коментар на опасенията на Лондон и отношението към Балканите

Изказване на британски политик за опасността от имигрантска вълна от България и Румъния към Острова буквално вдигна градуса на обществените настроения в двете балкански страни. В четвъртък към неговите думи за това колко бедни са българите своя глас добави и кметът на Лондон Борис Джонсън, който предупреди, че ако имиграцията не бъде контролирана правилно, тази на българи и румънци ще доведе до увеличение броя на безсънните нощи. Той прогнозира значителни проблеми в британската столица, ако от началото на 2014 г. получим неограничени права да живеем и работим във Великобритания.

Насаждане на напрежение или реална опасност е проблемът с българските имигранти в кралството?

Борис Джонсън не говори толкова за българите, колкото за румънците, каза в „Здравей,България” журналистът Соня Колтуклиева. „Неслучайно във вчерашното му изявление той попита как ще се справим с палатковите лагери”, коментира тя.

Прави са българските политици, които настояват България да бъде извадена от групата с Румъния, смята Колтуклиева. По думите й проблем на британската столица са румънските цигани, а не българските имигранти. Голям проблем в последно време били и гражданите на прибалтийските републики, които се научили да източват социални помощи.

Икономистът Владимир Каролев обаче не смята, че проблемът е в общия знаменател, под който ни поставят със северните съседи в Обединеното кралство.

„И сега, ако някой иска да живее във Великобритания, може сравнително лесно да го направи… Според мен основният проблем е, че огромна част от англичаните са готови да живеят на помощи”, твърди той.

Няколко правителства подред създадоха професията „безработен”,” посочи Каролев. По думите му проблемът по-скоро са хората, родени в Англия.

Гледайте във видеото целия разговор от студиото на „Здравей, България”.