Според Иво Инджев истерия няма, просто трябва да четем „Гардиън”, не „Сън”

Не всички българи ще се качат на самолета и ще заминат за Великобритания, каза в студиото на „Здравей, България” журналистът Георги Милков в коментар на фобията, обзела британците в очакване на имигрантска вълна от нашия край след отпадането на трудовите ограничения за нас и румънските съседи.

„Очевидно има кампания и са ни избрали, защото сме лесна жертва,” смята Милков, според когото на Острова „я има 50 хил. българи, я няма”.

„И ние можем да отвърнем с една грозна кампания, че у нас идват само педофили от Обединеното кралство и че ни вдигат цените на имотите”, каза още журналистът.  

По думите му негативната кампания по адрес на сънародниците може да е започнала, защото „българското правителство не се слави като много защитническо” спрямо българските граждани в чужбина. Българското посолство в Лондон също не защитило българите както би трябвало да ги защитава, отбеляза Георги Милков.

Във вторник в „Гардиън” се появи статия, в която се казва, че е срамно това, което се случва по адрес на българите, отбеляза на свой ред журналистът Иво Инджев и посочи, че за разлика от много британци, предпочита да бъде повлиян от медии като този вестник, а не от таблоиди като „Сън”. Въпросната истерия не съществува в британското общество, смята той.

Инджев призова българските националисти да обърнат внимание на начина, по който техните колеги от европейските страни поставят етикети на цели нации и да си представят добре ли е те да говорят така спрямо някои български общности.

Целия разговор с двамата журналисти гледайте във видеото.