Защитата твърди – техническа неизправност, а не човешка грешка е свалила самолета

Личната драма на българския пилот Янко Стоименов, набеден за катастрофата на пътнически самолет на кипърската авиокомпания „Хелиос”, продължава. Апелативният съд в Атина прекъсна днешното заседание по делото за трагедията край гръцката столица през 2005 година, когато загинаха 121 души – пътници и екипаж.

Причината за решението на магистратите беше необходимостта да бъдат обсъдени предложените от защитата смекчаващи вината доказателства, съобщи националното радио. На първа инстанция българинът, главен пилот на „Хелиос” по време на трагедията, и колегите му бяха осъдени на 123 години затвор, при ефективна присъда от 10 години, заменена в последствие с парична гаранция от 73 хил. евро. По-рано Стоименов беше оправдан от съда в Кипър.

Прокуратурата твърди, че обвиняемите са знаели, че двамата пилоти на катастрофиралия самолет са некомпетентни и е трябвало да предотвратят полета. Адвокатите обаче внесоха за разглеждане доказателства, които според тях разкриват, че инцидентът е причинен от техническа неизправност, а не от некомпетентност.

Развитието на процеса се следи от Европейската и Международната транспортна федерация. Решението на съда в Атина се очакваше до края на деня. Сигнал за бомба обаче възпрепятства също хода на делото, тъй като принуди охраната да евакуира сградата на апелативния съд в гръцката столица.