Няма причина да се спекулира с резерва, увери премиерът Марин Райков

Служебното правителство заседава за първи път днес. Министрите обсъждаха главно подготовката на предсрочните парламентарни избори. На пресконференцията след това обаче станаха ясни някои от социалните мерки, които си е набелязал кабинетът.

 

Три са основните целеви групи, които ще получат първоначалното внимание на правителството на Марин Райков. Това са безработните и програмите за заетост, хората и най-вече децата със специфични нужди и онези, които не са получили целева помощ за отопление заради това, че доходите им със съвсем малко надхвърлят прага.

 

За трите групи е открит минимален резерв, който ще дойде от преразпределение на разходите, вероятно за издръжка, а в краен случай – от държавните разходи за инвестиции.

 

Вицепремиерът и социален министър ще бъде председател на Съвета за тристранно сътрудничество, чието първо заседание ще бъде този петък от 14 часа. На него ще бъдат обсъдени мерките, които планира правителството.

 

Премиерът Райков увери, че няма причина да се спекулира със състоянието на фискалния резерв, който към 18 март е 4 млрд. лева. Минималният изискуем размер е с половин милиард повече, но България очаква да получи от Брюксел европари по някои програми, с които разликата ще бъде стопена, резервът може и да надхвърли с малко минималния праг.

 

Иначе в предизборна обстановка продължават срещите на служебния министър-председател с политическите лидери. Стана ясно също, че Марин Райков е поискал списък с неправителствени и други организации, които биха могли да участват в изборния борд, чиято организация тече в момента.

 

От думите на Райков днес стана ясно, че предстои да се изясни и съдбата на шефа на „Информационно обслужване” Михаил Константинов. Премиерът заяви, че спекулациите, че Константинов може да манипулира изборните резултати са неуместни.

 

Енергийната новина от днешното заседание в МС е, че кабинетът води разговор с електроразпределителните дружества. На този етап не се предвижда увеличение в цената на тока, за каквато възможност се появи информация напоследък.

 

Министрите решиха 11 май да бъде почивен ден, а почивният 2 май ще се отработва на 18 май, събота, тъй като изборите ще бъдат произведени на 12 май.

 

На пресконференция след правителственото заседание Марин Райков заяви, че няма намерение да прави назначения под партиен натиск. Служебният премиер, който съвместява поста на министър на външните работи, каза, че не е правил драматични назначения в МВнР и посочи, че зам.-външен министър Иван Найденов ще запази своя пост. Найденов, който бил „добър специалист” и „политически неутрален”, ще координира провеждането на парламентарните избори в чужбина.

 

На брифинга стана ясно, че служебният кабинет няма да взима заеми за покриване на социални нужди. Райков отбеляза, че правителството му няма такова право по закон. Новият финансов министър Калин Христов пък изрази увереност, че бюджетът, приет от правителството на ГЕРБ е изпълним.