Партията настоява да се наблюдава и „поведението на някои полицейски шефове”

ДПС поискаха разширена мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ ) в седмиците преди и по време на парламентарния вот. Мисията трябва да включва поне 31 представители, които да наблюдават процеса във всички 31 избирателни района на страната.

 

Искането беше отправено по време на среща с членове на междинната мисия на ОССЕ в София.

 

Според ДПС пълното наблюдение на изборния процес е необходимо заради съмнения за възможни манипулации по време на вота

 

„Ние имаме един член на секционна избирателна комисия. Той трябва да си отваря очите на 16, а не на четири, за да може да види всичко. Неслучайно ви обърнах внимание на този документален филм за това как се манипулират избори, как се произвеждат недействителни бюлетини. Имаме огромен брой сигнали как като се отвори една бюлетина и се вижда, че вотът е даден за ДПС, някой от многото членове в секционната избирателна комисия на управляващите предприема едно елементарно действие, което прави тази бюлетина недействителна. Една точка и в друго квадратче”, отбеляза лидерът на ДПС Лютви Местан.

 

След среща с представители на междинната мисия на ОССЕ, партийният лидер на ДПС заяви, че поискали да се наблюдава и поведението на определени полицейски шефове.

 

 

Наблюдението, което трябва да осъществи организацията по време на изборите у нас, трябва да включва и мониторинг на решенията, които ще се вземат от Централната избирателна комисия и Районните избирателни комисии.

 

 

Пълното наблюдение според Местан трябва да обхване период от минимум шест седмици. Председателят на ДПС каза още, че в партията имат амбицията да покрият със свои представители всички общини в страната.