Преговорите между браншовите организации от двете страни завършиха без споразумение

Осем часа не бяха достатъчни на българските и турските превозвачи да се разберат за отношението към колегите от двете страни на границата. След продължителните преговори договореност не беше постигната.

 

Въпреки всички предложения от българска страна за осигуряване на реципрочност за постигане на взаимно споразумение, асоциацията на турските превозвачи UND отказа да се съобразява както с международните договорености, така и с двустранните договори и споразумения, които са подписани между България и Турция, каза пред „Фокус” Койчо Русев, член на управителния съвет на българската асоциация на фирмите за международни превози АЕБТРИ.

 

Българската страна, представлявана в преговорите от АЕБТРИ и БАСАТ (Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт), е защитила исканията на българските превозвачи – да не се използват рестриктивни мерки спрямо тях и да не бъдат спирани безпричинно по границите. По време на разговорите станало ясно също, че има турски шофьори, които извършват редица нарушения, които след това приписват на български превозвачи.

 

Неразбирателството стана причина българските фирми да блокират граничните пунктове при Лесово и Капитан Андреево, която беше вдигната преди 10 дни.