Ултравиолетовата радиация е основна причина за трансформирането на бенки в меланом

Както всяко лято, така и в началото на това, дерматолозите не пропускат да напомнят, че не бива да се излагаме прекомерно на пряка слънчева светлина, защото както полезни, ултравиолетовите лъчи могат да бъдат й вредни и постепенно да предизвикат необратими промени както в кожата, така и в очите.

 

Мария Радкова е една от малкото, които се вслушват и стриктно следят за това. И затова Мария се предпазва от слънцето по всички възможни правила. „Аз лично използвам много висок фактор, 50-ти и дори на море не се излагам на слънцето, стоя си под чадъра.”

 

По думите на д-р Дерменджиева „хубаво е да знаем, че нашето тяло, особено ако има много бенки, трябва да се предпазва от ултравиолетовата радиация, тъй като UV-лъчите са основната причина за трансформирането на бенки в малигнен меланом, а той е един от най-злокачествените новообразувания на нашата кожа. В момента, в който направим диагностиката на меланома, вероятността да има метастази, вече далечни, е много голяма.”

 

Затова е важно да следим дали по тялото ни се появяват нови бенки, а старите - дали си променят цвета, или размера. Ако забележим такава промяна, трябва да се консултираме незабавно с лекар.

 

Повече за проблемите, свързани с лятното слънце, гледайте във видеото.