Това твърдят от Лекарския съюз, които продължават да искат оставката на д-р Пламен Цеков

Цените и договореният обем на медицинските дейности за тази година са незаконосъобразни, обявиха от Лекарския съюз като се позовават на решение на Върховния административен съд. 


В началото на годината от браншовата организация се обърнаха към съда с аргумента, че Здравната каса е определила едностранно колко и за кои дейности ще плаща. 


След като подписването на рамков договор за 2013 година между Здравната каса и Лекарския съюз се провали, Министерският съвет едностранно постанови цените и обемите на медицинските дейности. Тогава от Лекарския съюз алармираха, че предварителните договорки не са спазени и парите за лечение ще бъдат намалени – по техни сметки – с 27 милиона по-малко за болниците и с 12 милиона по-малко за направленията при специалист. 


Очаква се от Касата да обжалват решението на съда за отмяна на действащото постановление, но засега няма да има промени в условията за пациентите и предлаганите медицински дейности. 


„Бързам да кажа, че това по никакъв начин не променя дейността на Касата в момента. Нещата продължават да се случват така, както са”, поясни управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков.


Въпреки това, от Лекарския съюз продължават да настояват за оставката на Пламен Цеков и предричат протести и проблеми с финансирането на системата, ако той остане на поста си.


Пламен Цеков коментира, че едва ли ще се задържи на поста си, но не заради липса на професионални качества, а защото бил избран от предишното управление.