Стигна се до нови сблъсъци с протестиращите

Турската полиция започна да разчиства тази сутрин площад „Таксим” в Истанбул, при което се стигна до нови сблъсъци с протестиращи. Полицията премахва барикадите на площада. 

 

Операцията се провежда на фона на заявеното от премиера Ердоган намерение да се срещне в сряда с представители на недоволните.

 

Полицаите използват сълзотворен газ, водни струи и гумени куршуми, за да изтласкат демонстрантите към близкия парк. Силите на реда навлязоха за първи път на площада откакто протестите срещу преустройството на „Таксим” доведоха и до сблъсъци. Това предизвика отговор от множеството младежи, които хвърляха камъни и коктейли "Молотов". 

 

Полицията премахна плакати на протестиращите от сграда, която гледа към площада, а валията на Истанбул увери, че силите на реда нямат намерение да разгонват протеста в парка „Гези”. 

 

Докато полицаите влизаха в сблъсъци с групи демонстранти, булдозери и камиони за боклук започнаха разчистване на някои от барикадите на площада. 

 

Протестиращите от палатковия лагер в близкия парк се оказаха изненадани, но подчертаха, че няма да се откажат.

 

Преди тази полицейска акция протестите изглежда намаляваха, като през изминалата нощ на „Таксим” се бяха събрали най-малък брой демонстранти през последните 12 дни. Малки протести имаше и в столицата Анкара.

 

Турският премиер Реджеп Ердоган призова протестиращите да се оттеглят от парка „Гези” в Истанбул. Той заяви, че те действат целенасочено за накърняване на имиджа и икономиката на Турция.