Москва и Вашингтон постигнаха съгласие по текста на документа

Русия и Съединените щати представиха днес в Съвета за сигурност на ООН съгласувана резолюция за унищожаването на химическите оръжия на Сирия. Това става възможно след като Москва и Вашингтон постигнаха съгласие по текста на документа.

 

Въпреки че проектът се позовава на глава 7 от Устава на ООН, който допуска използването на военна сила, за прибягването до нея ще е необходима втора резолюция. Предложеният текст предвижда Съветът за сигурност да прибегне до наказателни мерки, които обаче не се уточняват.

 

Въпреки това постигнатото споразумение се определя като важен пробив в продължаващата две години и половина безизходица около кризата в Сирия. Това е поредна стъпка в рамките на постигнатото от Вашингтон и Москва споразумение за унищожаване на сирийския химически арсенал.

 

В предложената резолюция се отбелязва, че тези, които са използвали химическо оръжие в Сирия, трябва да понесат своята отговорност. Текстът обаче не предвижда извършителите да бъдат изправени пред Международния трибунал, както настояваше Франция. Русия и Китай блокираха вече три пъти в Съвета за сигурност подкрепени от западните страни резолюции срещу режима в Дамаск.