Възможно е забавяне при издаването на визи за Съединените щати

За първи път от почти 2 десетилетия американското правителство принудително спря работа. Бюджетната служба на Белия дом разпореди на федералните агенции да затворят, поради липсата на финансиране от страна на Конгреса. Близо един милион служители остават у дома без яснота, кога ще се върнат на работа. Има опасения и за това, как ще се отрази тази криза на борсовите индекси в световен мащаб. 

 

До спирането на работата на правителството се стигна след като двете камари в американския Конгрес не постигнаха съгласие по бюджета за следващата финансова година. Крайният срок изтече в 7 часа българско време. Републиканците бяха обвързали приемането на бюджета с промени в приоритетната за Барак Обама реформа в здравеопазването. Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър отхвърли обвинението, че републиканците са довели до спиране на работата на правителствените служби. Според него, виновни са демократите, които отказват да преговарят за здравната реформа. Демократите, които контролират Сената, отказаха да обсъждат каквато и да е намеса във вече приетото здравно законодателство, което влиза в сила от днес. Президентът не скри разочарованието си.

 

За съжаление, Конгресът не изпълни задълженията си. Той се провали в приемането на бюджета и в резултат на това, голяма част от правителството ще трябва да спре работа докато Конгреса осигури нужното финансиране”, каза Барак Обама, президент на САЩ.

 

Никой не може да каже с точност колко време няма да работи федералното правителство. Последната бюджетна криза продължи общо четири седмици в края на 1995 и началото на 1996 година. Спирането на работата на правителствените служби означава, около 800 000 души излизат в неплатен отпуск. Националните паркове, паметници и музеи затворят. Някои от най-популярните забележителности, като Статуята на свободата, музеите във Вашингтон и Филаделфия и парка Йелоустоун не приемат посетители. Кризата се отрази дори на камерата, следяща живота на малка панда във Вашингтонсия зоопарк. Тя беше определена като система от второстепенна важност и изключена. Туристите из цялата страна разбираемо бяха недоволни. За много хора шансът да видят тези обекти идват веднъж в живота.

 

Въпреки липсата на финансиране ключови служби като граничните патрули и контролът на въздушния трафик  продължават работа. Десетки хиляди авиодиспечери, надзиратели в затвори и служители на граничните власти ще трябва да работят без заплащане. След като вчера, в очакване на спирането на работата на правителството, борсовият индекс Дау Джоунс спадна значително се появиха опасения, че кризата ще се отрази незабавно на световните пазари Засега това не е факт, като първите 2 часа на търговията дори отбеляза ръст на Уолстрийт.

 

Как всичко това рефлектира в България?  При предишния подобен случай в средата на 90-те години, между 20 и 30 хиляди молби за визи останаха необработени за около месец.

 

Очакванията са, че това може да се случи и сега, което ще засегне както частните пътувания, така и бизнес контактите на страната с Америка, коментираха за нова икономически анализатори. Най-сериозен проблем биха имали работещите в сферата на туризма, промишлеността и авио-превозите.