7 от 19-те склада за химически оръжия се намират в зони на бойни действия

Инспекторите от организацията за забрана на химическите оръжия влязоха в Сирия. Те имат за задача да унищожат химическия арсенал на Дамаск, според разпоредбите на американско-руския план от Женева, подкрепен от съвета за сигурност на ООН. За първи път в историята, организацията трябва да унищожи химически арсенал на държава, докато там все още се водят бойни действия.

 

Според сирийското правителство 7 от 19-те склада за химически оръжия се намират в зони на бойни действия. Това прави задачата на инспекторите особено опасна. Инспекторите пренощуваха в Ливан и навлязоха в Сирия с конвой автомобили. След като договорят техническите аспекти на мисията със сирийското правителство, експертите ще разрушат апаратура, използвана за смесване на бойните отровни вещества и ракетите и снарядите, необходими за изстрелването им.

 

Според планът на Съединените щати и Русия това трябва да бъде свършено до ноември. Част от бойните отровни вещества ще бъдат унищожени на място. Друга част ще бъдат изнесени от Сирия под международен контрол. Цялата операция трябва да приключи до средата на 2014 година.