Химическият арсенал на режима в Дамаск трябва да бъде унищожен до средата на 2014 г.

Международен екип от експерти по утилизация на боеприпаси започна проверка на декларирани от властите в Дамаск обекти, в които се съхраняват химически оръжия. 19 негови представители пристигнаха във вторник в Сирия със задачата да се заемат с унищожаването на химическия арсенал.

 

Работата на специалистите от базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия е свързана с изпълнението на приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция 2118, която предвижда утилизацията да бъде извършена до средата на 2014 г.

 

Оръжейните експерти ще бъдат подпомогнати от 14 представители на ООН, отбелязва Франс прес. Целта е до 1 ноември да се провери на място състоянието на химическия арсенал и дали той отговаря на предоставената от режима на президента Башар Асад информация. По предварителни данни Дамаск разполага с около 1 000 тона бойни химически агенти, включително зарин, които се съхраняват в 45 военни обекта в страната.

 

Междувременно продължават и проверките на инспекторите на ООН, които пристигнаха в Сирия, за да разследват и други сигнали за употреба на химическо оръжие след доклада си за атаката от 21 август в Дамаск. Новият им доклад трябва да е готов до края на октомври.