Депутатите ще гласуват по вота 24 часа след обсъждането

Депутатите обсъждат в парламента втория вот на недоверие срещу правителството – този път заради провал в регионалната политика. Заседанието на Народното събрание бе открито минути преди 9 часа при кворум от 205 депутати. Всички парламентарни групи и техните лидери бяха в сградата на законодателния орган. Дебатът продължава и в момента, всеки момент в него трябва да се включи премиерът Пламен Орешарски.

 

Престрелките между управляващи и опозиция започнаха още от сутринта. В предаването „Здравей, България” зам.-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че ГЕРБ вече прилича на карикатура на опозиция… „Тези хора, които са се класирали втори, трети и четвърти, са карикатури на управляващи", отвърна по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

 

Множество шумни процедури по странични въпроси забавиха значително старта на дебата по вота на недоверие. Разискванията по същество започнаха с леко объркване – председателят Михаил Миков сгреши фамилията на бившия регионален министър Лиляна Павлова, като се обърна към нея с „г-жо Попова”. Тя пък го помоли да научи имената поне на по-известните в залата.

 

Този път от ГЕРБ избраха класическото опозиционно поведение – с няколко оратора и предварителна подготовка по избраната тема – регионално развитие. Управляващите пък обясниха днешните проблеми с вчерашната власт.

 

Гласуването по вота на недоверие ще бъде 24 часа след дебатите. Макар процедурата да не е приключила, вече се знае, че в петък ГЕРБ ще внесат нов вот на недоверие. Темата още се пази в тайна, но по предварителна информация тя ще е свързана със здравеопазването.

 

Повече по темата ще научите от видеото.