В понеделник МС ще обсъди предстоящите стъпки във връзка с миграционния натиск, резултат от кризата в Сирия

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и изпълнителният директор на Европейска служба за подкрепа в областта на убежището (ЕСПОУ) Робърт Висер подписаха Оперативен план за България.

 

В него са записани начините за изпращане на екипи на ЕСПОУ за подкрепа в областта на убежището и предоставянето на техническа и оперативна помощ на България. Страната ни е петата държава членка, на която ЕСПОУ ще осигури подобен тип оперативна помощ, съобщават от МВР.


Мерките по предоставяне на убежище в страната са разделени в три основни категории – оперативна, институционална и хоризонтална подкрепа. Те ще бъдат реализирани за период от една година – до септември 2014 година.


За периода, в който планът се осъществява, ЕСПОУ ще изпрати в страната ни общо 100 души за оказване на техническа и оперативна подкрепа в областта на убежището. Дейностите ще бъдат изцяло финансирани от европейската служба.


От вътрешното ведомство уточняват, че на специално заседание в понеделник Министерският съвет ще обсъжда направеното до момента и предстоящите стъпки във връзка с миграционния натиск, резултат от кризата в Сирия.