Стачка на учителите във Великобритания затвори над 3 500 училища

Хиляди работници излязоха на демонстрация срещу политиката на икономии в Италия. Столицата Рим беше блокирана, след като служителите в транспорта спряха работа. Над 140 полета бяха отменени и много пасажери се оказаха без алтернатива за придвижване.

 

Същевременно във Великобритания над 3 500 училища останаха затворени поради стачка на учителите.  

 

Многохилядно шествие блокира центъра на Рим. Парламентът обсъжда новия бюджет, белязан отново от строги икономии. Това изкара на улицата пожарникари, металурзи, държавни чиновници и студенти.

 

Стачка обявиха и здравните работници, а най-бързо се усети спирането на работата на служителите в транспорта. В Рим не вървят автобусите, а обстановката се усложнява от футболния мач Рома - Наполи поради невъзможността на привържениците да се придвижват из столичния град. На летище „Фиумичино” стотици пасажери се чудеха как да се придвижват:

 

За утрешния ден също е предвиден протест. Очаква се масова демонстрация срещу икономиите в Рим, за охраната на която са мобилизирани над 4 хил. полицаи.
     

Държавните училища във Великобритания останаха затворени поради стачка на учителите. Преподавателите имат цяла редица искания. Те са против обявената от правителството реформа на заплащането в сферата на образованието, която предвижда заплатата на учителите да е обвързана с успеха на учениците. Недоволство предизвиква и дебатът дали да бъдат намалени пенсиите на преподавателите.

 

Организатори на стачката са два от най-големите синдикати на учители във Великобритания. Според ръководителите на двете организации освен заплащането, голям проблем се явяват и условията на труд, заради плановете за по-дълъг учебен ден и по-дълги учебни срокове.