Това се случи благодарение на изпълнението на плана за мир между Израел и Палестина

Израел освободи 26-има палестински затворници като част от плана за мир, по който работят двете страни. Сред освободените беше и най-дълго лежалият в израелски затвор палестинец - Абед Рабо.

            

Той беше в затвора от 1984-та година. Във Витлеем го чакаха роднини, приятели и стотици палестинци, празнуващи освобождаването на затворниците.
       

"Това е най-хубавото посрещане в историята. Коленичих в краката на майка си", разказа Абед Рабо.


Освобождаването на палестинците затвърждава влиянието на палестинския президент Махмуд Абас, който е критикуван, че преговаря с израелците от управляващата ивицата Газа групировка Хамас. 


Във възобновените след 3-годишно прекъсване преговори за мир беше договорено да бъдат освободени общо 104-ма палестинци. 


И докато в Палестина празнуват, израелците посрещат с недоволство освобождаването на хора, които, както в случая с Абед Рабо, са били в затвора за убийство.
      

Повечето анализатори са скептични за резултата от мирните преговори. Хиляди палестинци остават в затворите, а Израел продължава със заселването на окупираните палестински територии, считано от повечето държави за незаконно.