Около 50 000 души живеят буквално натъпкани в няколко блока

Едно от най-гъсто населените места на Земята, район, сякаш задъхан от своите около 50 000 души, натъпкани в няколко блока... Да си поемеш въздух в това място изглежда трудно, усилие е и да разположиш тялото си в умаления вид на дома си.

 

Коулун е не просто град, а истинско явление с 33 000 семейства, които живеят в около 300 свързани помежду си високи сгради. Единственото място, на което можеш да подишаш сравнително чист въздух, са покривите на сградите. 

 

Градът представлява стара крепост, част от историята на ХонконгВ началото на 19-и век Коулун е китайски военен пост. През 1898 г. обаче районът става „ничия земя“, когато Англия иззема Хонконг.

 

Японците разрушават града през Втората световна война и по-късно Коулун се превръща в магнит за бежанци. Постепенно обаче мястото започва да съществува със своя отделен, независим от британските и китайските власти ритъм. 

 

Градът е известен с високата си престъпност и наркоразпространението. През 80-те години на 20-и век Коулун става „център” на публичните домове, казината, кокаина. 

 

Снимките на канадския фотограф Грег Жирар, направени с помощта на Иън Ламбът, разкриват усещането за клаустрофобия сред мизерията на китайския град.