Държавата трябва да вземе мерки да поощри раждаемостта, заяви Таня Андреева

„Плашеща тенденция е, че тази година ще се родят 4500 бебета по-малко в сравнение с миналата, затова държавата трябва да завие по посока на майките, на децата и на младите семейства. И ако не вземем мерки да поощрим раждаемостта, няма да има смисъл да говорим повече по тази тема”, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, по време на Националния форум "Майчинство и детско здравеопазване", предаде БГНЕС.

 

"Първото "ин витро" бебе, родено у нас, е и първото на Балканския полуостров", продължи Андреева. "Връщаме репродуктивния фонд към Министерството на здравеопазването, защото държавата е тази, която да се заеме сериозно с проблемите на демографския срив", отбеляза министърът.

 

„Имаме нужда от активна политика и по отношение на недоносените деца, ще работим и по редица национални програми, свързани с майчиното и детско здраве. Това, което започнем да правим днес, ще даде своето отражение след 5, 10 или 15 години”, каза тя. „Била съм свидетел на работата на много от хората, които са тук на форума и се радвам, че днес ще мога да ви връча грамотите с огромен респект към резултатите от работата ви”, обърна се д-р Андреева към лекарите и поднесе почетните грамоти на специалистите в областта на "ин витро" оплождането.

 

Първото родено дете "ин витро" у нас се казва Илиана Кирилова, днес е на 25 г. и живее в САЩ.