Премиер Дейвид Камерън обяви поредица от мерки в тази насока

Британският премиер Дейвид Камерън обяви поредица от мерки, които ограничават достъпа на имигранти до британската система за социални помощи. 

 

Новопристигнали чужденци от Европейския съюз няма да имат право да искат настаняване в общински жилища или помощи като безработни. Те ще могат да търсят помощи, само ако докажат, че има реална възможност да получат работа. 

 

Всеки гражданин на Европейския съюз, който е бездомен или се занимава с просия, ще бъде депортиран и ще му бъде забранено отново да влиза в страната през следващите 12 месеца. 

 

Вдигането на ограниченията за достъп до трудов пазар в Европейския съюз за българи и румънци от 1 януари предизвика официалната реакция и в Германия. Местните власти в 16 града призоваха правителството да окаже съдействие за справяне с очаквания наплив от български и румънски имигранти и най-вече тези от ромски произход.

 

Сред предвидените мерки са да не се изплаща помощ при безработица на новите имигранти през първите три месеца след като останат без работа. Премиерът Дейвид Камерън също е предложил свободното движение на хора да бъде напълно позволено между държавите, само ако доходът на хората не е много под средния за Европейския съюз.

 

Изявлението на Камерън беше последвано от остра реакция на европейския комисар по заетостта. Лазло Андор заяви, че правилата на Евросъюза важат еднакво за всички 28 държави-членки, а неспазването им може да доведе до наклонена плоскост. Световните медии припомнят, че ограниченията до трудовия пазар за българи и румънци ще бъдат вдигнати през януари догодина.