Очаква се Виктор Янукович да обясни решението в литовската столица Вилнюс

Продължават протестите в Украйна срещу отказа на властта от евроинтеграция. Хиляди излязоха снощи по улиците на Киев въпреки ниските температури. 

 

Междувременно се очаква в литовската столица Вилнюс президентът на Украйна Виктор Янукович да обясни рязката промяна на политиката спрямо ЕС.

 

Лидерите на Европейския съюз и партньорите им от Източна Европа ще обсъждат в литовската столица своето търговско и политическо сближаване. През 2009 година те стартираха програмата Източно партньорство в опит да се подкрепят демократичните и икономическите реформи в шест държави от Източна Европа и Южен Кавказ. 

 

Очаква се на срещата във Вилнюс да бъдат подписани споразумения за асоцииране на Грузия и Молдова с Европейския съюз. Само седмица преди форума Украйна обяви, че замразява подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. Тогава премиерът заяви, че става дума единствено на икономически съображения. Във вторник обаче той за пръв път призна, че Украйна е била разубедена да подпише от Русия. 

 

Москва оказва натиск на Киев да се присъедини към създадения от Русия Митнически съюз заедно с други бивши съветски републики.