Главният прокурор нарече криминален случая смъртта на Варненския митрополит

Нека прокуратурата не се занимава с проблемите на Светата църква. Това не е нейна територия”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседание на Висшия съдебен съвет. Ръководителят на държавното обвинение отбеляза пред журналисти, че е наясно с информацията от медиите за конфликтите между духовниците.

 

Цацаров нарече смъртта на митрополит Кирил „криминален случай”. На въпрос дали ще бъде разпоредена нова проверка обаче отговори, че прокуратурата не може да работи със слухове „за това, че някой на някого, нещо е казал или, че някой е казал, че друг е бил заплашен”.

 

Думите на главния прокурор се отнасят до разкритията на познати и приближени на Варненския митрополит, според които Кирил е споделял, че е търпял заплахи от Пловдивския митрополит Николай. Цацаров отбеляза също, че има мнение за интересите в църквата, но посочи, че не е редно да ги коментира.

 

По думите му прокуратурата работи с обективни данни и факти, а фактите, установени от Варненската окръжна прокуратур, се базират на заключението от аутопсията, че дядо Кирил се е удавил.

 

Аз не съм лекар, ако някой от вас е лекар, може да даде заключение, което е различно от това на съдебно-медицинските експерти и ще го помоля да ми го даде писмено”, коментира Цацаров, цитиран от „Фокус”. Главният обвинител на републиката ще прецени дали да има нова проверка по случая след разговор с колегите от Варненската окръжна прокуратура.

 

Попитан дали ще бъдат разпитани лицата, които твърдят, че става въпрос за убийство, главният прокурор направи препратка към призования за разпит във Варненската прокуратура лидер на КТ „Подкрепа” по повод сигнала, който той е отправил до самия Цацаров. В „Здравей, България” д-р Константин Тренчев каза тази сутрин, че е уведомил за заплахите срещу митрополита веднага след новината за неговата кончина.