Европейският съюз ще остави отворена вратата за асоцииране с Украйна

Европейският съюз ще остави отворена вратата за асоцииране с Украйна,  но споразумение на срещата на върха във Литва едва ли ще има. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при откриването на форума. Меркел изрази съжаление, че Украйна не е изпълнила всички очаквания.

 

На фона на продължаващите масови протести в Киев, украинският президент Виктор Янукович беше посрещнат и във Вилнюс от стотици проевропейски настроени демонстранти, които скандираха и настояваха за променя на решението на украинското правителство. Янукович ще разговоря с евролидерите, пред които ще трябва до обоснове резкия завой в политиката на страната си. 

 

Само допреди седмица Украйна беше готова да подпише споразумението за асоциирането й с Европейския съюз. Но неочаквано Киев обяви, че замразява подписването с уточнението, че става дума единствено за икономически съображения

 

Впоследствие Янукович призна, че Украйна е била разубедена да подпише с примамливо предложение за присъединяване към създадения от Русия Митнически съюз заедно с други бивши съветски републики.