Този вид терапия се прилага от години в Европа и тепърва у нас

Родители и лекари от Варна призоваха Здравната каса да поеме месечните разходи за консумативи на деца диабетици, които са на инсулинови помпи. Този вид терапия се прилага от години в Европа и тепърва у нас. В другите страни обаче лечението се поема от държавата.


Никола е бил само на годинка, когато му поставят диагнозата диабет.От няколко месеца е на инсулинова помпа, която е дарение, защото родителите не могат да си позволят да дадат 7500 лева. Отделно на месец за консумативи са нужни още поне 300 лева.


„Няма начин как едно младо семейство с две млади деца и един работещ родител да си го позволи това нещо. Отделно са консумативите и тест лентичките”,обяснява бащата на детето.


Експерти и родители са категорични, че това е най-доброто лечение за децата с диабет


Кристиян е на девет години и вече сам се учи да ползва инсулиновата помпа.


Много по-лесно е от писалката и не боли чак толкова. С писалките е много садистично особено за децата, защото с тях се налага да се правят многократни убождания, които травмират психиката”, разказа самият Кристиян.


Според неговата майка е жалко, че от цяла Европа България е държавата, която не реинбурсира помпената терапия при децата.


В комбинация с помпите на малките пациенти се поставят и глюкозни сензори, които също не се поемат от Касата.


250 деца с диабет се водят на диспансерен отчет в болницата „Света Марина“ във Варна. От тях само 12 са на инсулинови помпи.

 

Репортер: Нивелина Няголова