28-те насърчиха Киев да не се поддава на натиск

Хиляди украинци се събраха за поредна вечер в центъра на Киев в знак на протест срещу прекратената евроинтеграция на страната. Отново имаше сблъсъци с полицията.  Пред около 10 хиляди души лидерите на проевропейската украинска опозиция поискаха президентът Виктор Янукович да подаде оставка заради отказа си да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

 

Именно неочакваната промяна в позицията на Украйна доведе до ново охлаждане на отношенията между Брюксел и Москва. По време на срещата на върха на 28-те и страните от източното партньорство в столицата на Литва, Вилнюс,  европейските лидери заявиха, че не приемат намесата на Русия в отношенията си с бившите съветски републики.


Европейските лидери не успяха да убедят украинския президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране със съюза. Вместо това Янукович предложи на ЕС заедно с Русия да се заеме с решаване на икономическите проблеми на Украйна. Включването на Русия в преговорите за асоциирането на Украйна с 28-те е напълно неприемливо, категоричен бе председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.


„По отношение на двустранните договорености между ЕС и Украйна, няма да има тристранен формат. Времето на ограничения суверенитет в Европа отмина”, заяви Барозу.


Европейските лидери бяха категорични, че не приемат вето от Русия върху отношенията си с бившите съветски републики. 


Само седмица преди форума Украйна обяви, че замразява подписването на споразумение за асоцииране с ЕС. Във вторник украинските власти за пръв път признаха, че Украйна е била разубедена да подпише от Русия. Пред лидерите на европейската общност президентът Виктор Янукович е заявил все пак, че Украйна има намерение да подпише в бъдеще споразумението за асоцииране с Европейския съюз. 


В края на срещата, 28-те насърчиха Киев да не се поддава на натиск и декларираха, че възможността за асоцииране остава открита.


Стъпка към евроинтеграцията си направиха Грузия и Молдова, като подписаха споразумение за асоцииране с Европейския съюз. 28-те подписаха и договореност за облекчаване на визовия режим с Азербайджан.