Нараняванията на част от пострадалите са сериозни, съобщиха от местната болница

Осем души загинаха, а 32-ма пострадаха, 14 от които сериозно, след като полицейски хеликоптер се разби в нощно заведение в шонтландския град Глазгоу. Има затрупани хора.


Инцидентът е станал снощи около 22.30, когато барът е бил препълнен. Хеликоптерът е паднал като камък, разказаха очевидци. На борда му са били двама полицаи и цивилен пилот, които са сред загиналите.
 
Когато хеликоптерът паднал, в заведението имало 120 души. Част от тях успели да избягат, но други били заклещени от срутила се стена.


„Когато пристигнах в бара веднага след катастрофата, хората бягаха навън. Изглеждаше, че извират от всякъде - от покрива, през вратите, дори от земята, излизаха от облациет прах. Но паника нямаше, беше много тихо. Чуваха се викове на хора, които искаха да помогнат, но нямаше паника”, обяснява депутатът Джим Мърфи.


Спасителните екипи се опитват да достигнат затрупаните хора, но това става много бавно, тъй като сградата е нестабилна. Пожарникарите са успели да се свържат по мобилни телефони с част от хората, останали под отломките. До момента обаче точният брой на затрупаните остава неизвестен. На мястото са повикани и специално обучени кучета.


"Стоях отляво на бара, когато хеликоптерът падна. Музиката свиреше. Не знам защо се обърнах с лице към бара, но в този момент чух силен трясък и видях да се издига стълб дим. Хората започнаха да крещят. Там стоеше едно момиче, а на една маса до вратата - други две момичета. Изглеждаха добре, но пищяха. Опитах да помогна, но не успях, защото таванът се срути. Мисля, че ги затрупа", обяснява един от очевидците на трагедията Уилям Ламонт.


Нараняванията на част от пострадалите са сериозни, съобщиха от местната болница.
Полицията засега се въздържа да прави предположения за вероятната причина за катастрофата. Заведението било много популярно в Глазгоу, а в петък вечер обикновено било препълнено от хора, разказаха свидетели.