Занаятчията Ануар Шалгин ще помага на сирийските деца в бежанските лагери

Сириец откри благотворителна изложба от ръчно изработени сувенири в художествената галерия в Русе. Със събраните средства занаятчията Ануар Шалгин от Дамаск иска да помогне на сирийските деца в бежанските лагери у нас.

 

Ануар дошъл преди 18 години на гости в България, харесало му и останал. От ръцете му излизат предмети, в които казва, че е вложил душата си. Заговори ли за роднините си обаче, сърцето му се свива от мъка. През март родният му брат загинал в престрелка там

 

„Разрушена е не само нашата къща, но и целият квартал. Там никой не живее в момента. Много  ми липсват, много. Всичко там ми липсва”, казва той.

 

Насилието над сирийци коментира така: „Българи с българи пак се бият. Защо да повдигаме въпроса, че има такова срещу сирийци. Срещу мен досега никой не е казал нищо. Напротив, имам подкрепата на много мои приятели тук в града.

 

Майстор Ануар чака с нетърпение войната в Сирия да приключи, за да види близките си. Дотогава ще помага. През месец май ще открие още една благотворителна изложба в Русе.

 

Репортер: Олга Василева