67-годишният Джан е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност

Вторият човек в управленската йерархия на Северна Корея е бил екзекутиран за държавна измяна. Джан Сон-Тхек, който е чичо и наставник на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е осъден от военен съд на Министерството на народната сигурност. Присъдата е била изпълнена незабавно.


67-годишният Джан е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Според информация на Корейската централна телеграфна агенция той е създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата".


Агенцията нарича екзекутирания Джан "предател" и съобщава, че на процеса е било доказано, че той е извършил всичко, в което е бил обвинен и е "признал престъпленията си".


В неделя Джан, който беше заместник-председател на Националния комитет за отбрана, беше изключен от партията, свален от всички постове и лишен от всички звания. Още тогава беше обвинен в корупция, морално разложение, злоупотреба с алкохол, използване на наркотици, пилеене на пари при посещения в казина, докато е бил на лечение в чужбина.


Джан е съпруг на Ким Кьон-хи - по-малката сестра на починалия преди три години Ким Чен-ир, бащата на сегашния лидер. Смяташе се, че Джан помага на Ким Чен-ун да укрепи властта си след смъртта на баща си. Свалянето на толкова влиятелна фигура може да създаде опасна нестабилност в комунистическата страна, смятат наблюдатели.