Рекордните студове вече взеха жертви в региона

Снежна зима сполетя Близкия изток, за някои там тя е бяла за първи път от десетилетия. Студовете и снеговалежите взеха и жертви. Дебела снежна покривка натрупа в някои части на региона и затрудни ежедневието и придвижването на местните жители.

 

Ерусалим беше парализиран от снежна буря. В града наваля близо 40 см сняг, а температурите гравитират около нулата. Метеоролозите предупредиха, че снеговалежът ще продължи до уикенда.

 

Някои от пътните артерии в града са блокирани, има закъсали шофьори, а училищата остават затворени, предаде Франс прес. Властите предупредиха населението да отложи пътуванията. В разчистването на пътната мрежа се включва също армията. Сняг натрупа и в окупираните палестински територии на Западния бряг.

 

В съседен Египет измериха рекордно ниски температури. Термометрите отчетоха само 7 градуса над нулата за първи път от повече от век. Силен вятър и проливен дъжд предизвикаха хаос в трафика на столицата Кайро и проблеми в крайбрежните райони на град Александрия.  

 

От зимни проблеми страдат в Ливан и Северна Сирия. Лошото време се очаква да влоши положението на сирийските бежанци и вътрешноразселените в страната, която е разкъсвана от граждански конфликт. Повече от 2 млн. бежанци от Сирия живеят в често импровизирани лагери в околните държави.

 

Снеговалежите в съседна Турция причиниха отмяна на стотици полети в няколко града. Силно затруднени са автомобилният трафик и морският транспорт.