56 души са ранени при двойния терористичен акт в иракската столица

Най-малко 35 души са били убити и 56 - ранени, при двоен атентат на пазар в иракската столица Багдад, предаде АФП, цитирана от БТА, като се позова на говорител на министерството на вътрешните работи.

 

 

Той подчерта, че мишена на нападението, извършено в южния квартал Дура навръх Коледа, е било именно тържището, а не намиращата се в близост християнска църква, както заявиха първоначална представители на силите за сигурност.

 

Мюсюлмани и християни съжителстват съвместно в района на атаката, подчерта цитираният говорител на иракското вътрешно министерство. Християнски свещеник увери, че атентатът не е бил насочен срещу църквата.

 

2013 бе "черна" година за Ирак. Над 6650 души са били убити в страната от началото на годината според данни на АФП. Ирак затвори днес границата си с Йордания по съображения за сигурност.

 

Представител на йорданските сили за сигурност определи този ход като едностранен. Той коментира, че мярката е необходима, предвид терористичната заплаха за Ирак. Според иракската полиция свързаната с терористичната мрежа екстремистка организация Ислямска държава в Ирак и Леванта внася оръжие и боеприпаси в страната през границите със Сирия и Йордания.