Общественото недоволство беше предизвикано от голям корупционен скандал

Турската полиция разпръсна стотици протестиращи, които се опитаха да се съберат на площад Таксим в Истанбул, за да поискат оставката на премиера Реджеп Ердоган.


Многобройни полицейски сили се намесиха с водни струи и гумени куршуми, за да отблъснат демонстрантите. Протест на няколкостотин души е имало и в столицата Анкара.


Общественото недоволство беше предизвикано от големия корупционен скандал, в който бяха забъркани редица приближени до властта. И още за безпрецедентната за 10-годишното управление на Ердоган политическа криза в Турция.  


Турската армия, която се ползва със статут на най-върховен защитник на светската държава, обяви, че не иска да бъде замесвана в политиката. Официалната позиция на военните дойде в отговор на обвинение от страна на един от съветниците на Ердоган, че корупционният скандал може да е заговор за извършване на преврат.


Турската армия извърши три военни преврата от 1960-те години, но правомощията й бяха силно ограничени през десетилетието на управлението на Ердоган.


Критици обвиняват Ердоган в политически маневри за предотвратяване на нови арести, свързани с разследването, включително отстраняването от длъжност и полицейски и съдебни представители.


До момента задържани за злоупотреби с държавни пари са 22-ма души, в това число министерски синове, активисти на управляващата партия и шеф на държавната Халкбанк.