Агенция "Ройтерс" обяви, че Русия е засилила доставките си на боеприпаси към арабската страна

България беше замесена в скандал с доставки на оръжие. Според агенция "Ройтерс" през последните седмици Русия е засилила доставките си на въоръжение за сирийския режим, включително бронирани машини, безпилотни самолети и бомби с прецизно насочване. 

 

Част от оръжието идвало именно от нашата страна, твърди "Ройтерс". Доставките се осъществявали или директно от Русия, или чрез търговски схеми с доставчици от България, Румъния или Украйна.

 

Според нашето външно министерство, обаче, междуведомствената комисия за оръжейна търговия не е издавала никакви разрешителни за оръжейни сделки за Сирия.

 

В същото време стана ясно, че САЩ не могат да потвърдят от независими източници наскорошните съобщения в медиите, че Русия доставяла военно оборудване да сирийското правителство, заяви говорителката на Държавния департамент Джен Псаки, предаде БГНЕС.

 

Тя бе помолена да коментира въпросните съобщения. "Нямам потвърждение за тези съобщения от независими източници”, каза Псаки. „Обсъдих въпросното съобщение с държавния секретар Джон Кери и неговото мнение е, че ако е вярно, то това несъмнено ще предизвика сериозно безпокойство за ролята, която играе Русия в оказване на подкрепа за Асад", добави тя.

 

По думите ѝ "мнението на държавния секретар е, че това още повече подчертава необходимостта да се върви напред по пътя на политическото регулиране, защото не може да има военно решение на това, което в момента става в Сирия". В тази връзка Псахи каза, че САЩ и Русия се придържат към единна позиция относно целите и задачите на предстоящата мирна конференция "Женева-2".