Уеб платформата промени общуването между хората във виртуалната мрежа

Най-популярната световна социална мрежа отбелязва 10-ата си годишнина днес. За едно десетилетие проектът на студента в Харвард - Марк Зукърбърг, се превърна в глобална компания, свързваща над 1 милиард души и с борсова капитализация, превишаваща 150 милиарда долара.

 

Фейсбук е флагман на революцията в онлайн комуникацията. Уеб платформата бързо се превръща в синоним на термина социална мрежа и променя завинаги общуването между хората във виртуалната мрежа.

 

Един конкретен пример за огромното влияние на тази социална мрежа – организирането на масовите протести, довели до Арабската пролет, се осъществи главно чрез Фейсбук, превърнал се в единствения форум за свободомислещите в редица страни, управлявани от репресивни режими. 

 

Президентът и основател на Фейсбук Марк Зукърбърг е един от най-младите милиардери на планетата със състояние, оценено на близо 30 милиарда долара. Преди година той взе решение за излизане на борсата, но началото беше катастрофално - за три месеца книжата на Фейсбук загубиха над половината от стойността си при излизането на борсата. Компанията обаче се съвзе, насочи се към мобилните комуникации и цената на акция достигна исторически рекорд от 61,98 долара. 

 

Поредица проучвания обаче предупреждават, че  младите хора се отдръпват от Фейсбук за сметка на конкуренти като Туитър (Twitter), Снапчат (Snapchat) или Инстаграм (Instagram). 

 

Въпреки мрачните прогнози конкуренцията все още е далеч от мащабите на Фейсбук. В самата компания ще празнуват юбилея скромно без много шум и блясък. "Като всяка година ще имаме вътрешно тържество в петък следобед", уточни говорител на калифорнийската корпорация.