Организаторите определиха нов сборен пункт и променен маршрут на шествието

Предстоящото в София факелно шествие в памет на генерал Христо Луков все пак ще се проведе, но с нов сборен пункт и променен маршрут. Това съобщиха инициаторите на проявата. Вместо пред НДК, Луковмарш ще тръгне в неделя от 17:30 часа от Паметника на незнайния воин. Вчера столичният кмет Йорданка Фъндъкова отказа да даде разрешение за проявата.
 

Луковмарш е възпоменателно и траурно факелно шествие в памет на ген. Луков, което от 2003 г. всяка година се провежда през февруари в София. Оттогава досега то събра както много привърженици, така и остри противници. Нещата опират до личността на Христо Луков. За защитниците си, той е достоен за уважение български офицер и войник-фронтовак. За  други той е враг на демокрацията и на евреите. За специалистите, той носи в съдбата си всички проблеми на епохата си.

 

Артилерист, за привържениците си - спасител на Кюстендил, военен министър, лидер на българските национални легиони… привърженик на Третия райх според враговете си, ген. Луков е прострелян на 13 февруари 1943 г. от двама комунисти като враг на народа в дома му.

 

Повече за личността на Христо Луков ще научите от видеото.