Опозицията държи полицай за заложник

Кръвопролитията в Киев продължават. Най-малко 35 са новите жертви само за последните няколко часа. Има и много ранени. 

 

Антиправителствените протестиращи си върнаха контрола на част от централния площад „Независимост” в Киев. До нови сблъсъци се стигна малко след 09:00 часа. Протестиращите атакуват правителствените сгради. Стигнало се е дори до евакуация на парламента. 

 

След постигнатото тази нощ споразумение между опозиционните лидери и украинския президент, по всичко изглеждаше, че ще се сложи край на кръвопролитията. 

 

Събитията от тази сутрин обаче опровергаха всички очаквания за мирна развръзка. Протестиращи атакуваха със запалителни бомби и камъни силите на реда и успяха да ги изтласкат от централния площад. 

 

Силите за сигурност пък употребиха огнестрелно оръжие срещу хората. Бяха хвърляни и ръчни гранати, беше употребено насилие. 

 

Протестиращите превзеха две барикади, построени от полицията. Това им коства поне 7-8 жертви. 

 

Сражението продължи около два часа в центъра на града. Протестиращите са задържали полицай като заложник. Целта е да не се стигне до прекомерно насилие от страна на полицаите, които са обвинявани в мародерства, кражби на телефони, малтретиране на хората, които арестуват.  

 

Всичко това се случва, докато в Киев се намират външните министри на Полша, Франция и Германия. Те се срещнаха последователно с представители на опозицията и президента Виктор Янукович. 

 

По-късно днес външните министри от Европейския съюз се събират в Брюксел на извънредна среща, посветена на кризата в Украйна.

 

Подробности гледайте във видеото!