Въпреки деня на траур и постигнатото споразумение кръвопролитията в Киев продължават

Нови десетки жертви на размириците в Украйна. Въпреки деня на траур, обявен днес и постигнатото споразумение между опозиция и управляващи снощи - кръвопролитието в Киев продължава.  
 

"Тази атака, която се проведе на север от Майдана, по някакъв начин изненада дори полицията, като и тези, които атакуваха, защото жертвите наистина бяха много. И в момента се разкриват нови полеви болници. Едната от тях беше посетена от нашия екип. Тя е разположена от хора, които не се познават и съвсем малко лекари. Повечето други хора са със фелдшерски профил - хора, които знаят да донесат бинт или лекарства. Тя беше разкрита в сградата на Националното радио, което бе превзето от противниците на Янукович. По никакъв начин обстановката не се е облекчила. По нищо не си личи да има примирие в града. Даже напротив - отново познатите ни от предишните дни пожари, запалени големи купи с какви ли не боклуци, които да спрат полицията и нейните машини. Сутринта имаше стрелба с автоматично оръжие, откъдето са и най-многото жертви. Обстановката се нагнетява с всяка изминала минута. Не може да се говори за никакво примирие в украинската столица", обясни специалният пратеник на Нова Данаил Глишев.

 

35 души достигна броят на убитите в Киев в днешния ден на траур за жертвите на безредиците. 505 пострадали са потърсили медицинска помощ. Състоянието на петима от ранените е критично, съобщи пресслужбата на Mинистерството на здравеопазването в украинската столица.


Свидетели разказват, че в украинската столица се чува стрелба. Демонстрантите хвърлят запалителни бомби, а полицията използва водни струи срещу протестиращите.


В изявление, поместено на страницата на президентството, се казва, че опозицията е нарушила обявеното примирие, а призивите за мир и диалог не били друго освен начин за печелене на време за въоържаване на бойци на площада.


Насилието е „преднамерена провокация” на властта срещу мирните демонстранти, заявиха трима от лидерите на опозицията в обща декларация. Интерфакс съобщи, че жителите на Киев са започнали масово да напускат централните квартали. Движението е затруднено, а метрото продължава да не работи.


Външните министри на Германия, Полша и Франция се срещат в Киев с президента Янукович. По-късно днес започва и среща на министрите на външните работи на Европейския съюз в Брюксел. Основна тема ще бъде налагането на санкции на Украйна. Очаква се да бъде наложено оръжейно ембарго и забрана за търговия със стоки, които могат да послужат за репресии.


Съединените щати пък наложиха забрана за издаване на визи на 20 членове на украинското правителство. Вашингтон обаче не назова конкретни имена.

 

Още включвания от Украйна на живо от Майдана очаквайте в Централната емисия новини в 19 часа.